Artiklar & Blog - Random Forest

Rowico Home vinner nya insikter med Power BI

Skriven av Eric Uggla | aug 28, 2024

Rowico Home är ett familjeägt företag som skapar stilrena möbler i skandinavisk design med fokus på hållbarhet. Företaget grundades 1971 och säljer sina produkter via den egna webbshopen och genom återförsäljare runt om i Europa. Bolaget är FSC-certifierat sedan 2018.

Utmaning

Rowico Home befinner sig i en expansiv tillväxtresa där man utökar sina produktkategorier och etablerar sig på nya marknader och i nya kanaler. Detta innebär att företaget har fått betydligt mer data att hantera. Dessutom är man verksam i en konservativ bransch som står inför stora omställningar med allt snabbare marknadstempo och föränderliga konsumentbeteenden. Man behöver därför nya verktyg som kan stötta ett mer datadrivet arbetssätt.

Rowico Home hade en BI-lösning sedan tidigare, men den lämnade mycket övrigt att önska. Datamodellen var invecklad med ett nät av tabeller som var sammankopplade utan synbar tydlighet. Slumpmässig inläsning ledde även till opålitliga data som kunde variera från dag till dag. Man hade även problem med att ladda data och det var besvärligt att addera nya informationskällor.

Därtill var man utlämnad till sitt ERP-system och tvungen att jobba med olika mindre stödsystem, vilket involverade många anpassningar och utvecklingar. Utöver detta så saknades det även en långsiktig planering för hur man skulle kunna växa i den befintliga arkitekturen. Det saknades en skalbar miljö. 

Lösning

Via rekommendation tog man kontakt med Random Forest som tidigt gick in för att förstå verksamheten och utmaningarna. Efter att ha kartlagt behoven och stakat ut en väg framåt började Random Forest och Rowico Home tillsammans att bygga upp en helt ny dataplattform från grunden:

Det handlar om en parameterstyrd databas – ett data warehouse – som använder vår egen RF engine. Utgångspunkten är Microsoft Azures molnplattform där vi använder olika komponenter såsom Databricks och Data Factory för att samla in, transformera och skicka i väg datat till alla ställen där det behövs. Via Power BI kan kunden sedan enkelt komma åt alla rapporter och siffror och se hur företaget presterar. Utifrån givna accesser förstås”, säger Marcus Toftås, BI-konsult på Random Forest.

Själva rapportstrukturen är uppbyggd kring ett antal olika rapportområden, såsom orderingång, försäljning, lagerhantering etc. I varje sådant område finns det en uppsättning rapportsidor med visuals, tabeller, knappar m.m. som möjliggör för kunden att kunna följa utvecklingen i olika tidsintervaller.

Affärsnytta

Med hjälp av Power BI så har Rowico Home nu fått tillgång till realtidsdata som skapar insikter och ökar affärsnyttan. Man har nu möjlighet att optimera resurser, ta snabbare beslut, minska kostnader, göra mer träffsäkra prognoser och även förbättra den finansiella styrningen. I förlängningen hjälper detta till att maximera både avkastning och lönsamhet i bolagets investeringar. 

Samarbetet med Random Forest har varit väldigt lyckosamt och deras engagemang och kunskap har varit avgörande för att dra det här projektet i mål med så fina resultat. De har en bred kompetens och en framtagen modell när det gäller att bygga den här arkitekturen som passar oss väldigt väl. Dessutom utmanar de oss i vår affär och stöttar oss i att utvecklas framåt”, säger Daniel Bjuvstam, CFO på Rowico Home.

Rowico Home har fått kontroll och ägandeskap över sina egna data, de ser var siffrorna kommer ifrån och var beräkningarna är gjorda. Tidigare låg man lite i IT-leverantörens knä eftersom man använde en licensierad produkt, men det slipper man nu eftersom man har fått en stabil och framtidssäkrad arkitektur byggd i egen miljö. 

”Den lösning vi har utvecklat tillsammans med Random Forest är byggd med en mer robust arkitektur än vi hade tidigare. Vi kan nu blicka framåt mot nya analysmöjligheter utan att behöva oroa oss för datakvaliteten. Vi är jättenöjda!”, säger Björn Sahlquist, CDO på Rowico Home.